Odată cu venirea sărbătorilor de iarnă şi tentaţiile culinare sunt mari iar gospodinele se întrec în prepararea celor mai alese bucate. Preparatele noastre tradiţionale din carne de porc,cârnaţi, răcituri, caltaboşi, slănină, sarmale precum şi multe alte delicatese ce vor fi pe masa de Crăciun sunt greu digerabile iar pentru a evita disconforturile digestive gustaţi din toate, fără excese, fără să vă săturaţi şi nu abuzaţi de grăsimi, dulciuri şi alcool. Mestecaţi bine înainte de a înghiţi, astfel veţi uşura munca stomacului.
Evitaţi combinarea proteinelor cu glucidele. Pentru a se digera proteinele au nevoie de mediu acid şi glucidele de un mediu alcalin iar dacă le amestecaţi sucurile digestive se vor neutraliza unele pe altele. De aceea consumaţi desertul la două, trei ore după masă. Chiar dacă tentaţiile dulci sunt multe, nu neglijaţi fructele şi legumele. În afară de mere este indicat consumul de citrice. Fiind bogate în vitamina C ele contribuie la fortificarea sistemului imunitar ferindu-ne astfel de virozele respiratorii la care ne predispune anotimpul rece. Mai puteţi consuma salate de rădăcinoase: morcov, ţelină, ridiche neagră care pe lângă aportul de substanţe nutritive pe care îl aduc au şi multe fibre iar ridichea neagră are totodată rol în stimularea secreţiei bilei. Nu beţi apă sau sucuri în timpul mesei. Lichidele diluează sucurile gastrice şi astfel digestia va fi mai grea.
Mesele copioase pot genera tulburări digestive uşoare manifestate prin balonări, greaţă, dureri de cap, indispoziţie ce pot fi potolite cu ceai de chimen care are efect carminativ de eliminare a gazelor din stomac înlăturând senzaţia de balonare, ceai de mentă cu acţiune liniştitoare asupra durerilor stomacale calmând şi senzaţia de greaţă dar şi ceaiul de cimbru care calmează colicile şi îmbunătăţeşte digestia. Dacă aceste tulburări sunt mai intense şi nu răspund la medicaţia uzuală – antispastice, antivomitive, antialgice – manifestându-se prin dureri abdominale violente, greaţă, vărsături persistente, ameţeli, dureri în piept, atunci va trebui să vă adresaţi serviciului medical de urgenţă. Acestea sunt semnele unor afecţiuni grave, colică biliară sau pancreatită acută ce reprezintă urgenţe medico-chirurgicale şi pot determina complicaţii severe.
Sărbătorile de iarnă sunt printre cele mai iubite şi aşteptate sărbători. Pentru ca sentimentele frumoase care ne umplu sufletele în aceste zile să nu fie spulberate de surprize neplăcute, să ne păstrăm tradiţiile, inclusiv cele culinare dar să fim cumpătaţi…

LĂCRĂMIOARA CĂTINEAN