Tehnici de manipulare

În cadul acestui articol îmi dorec să vă fac cunoscute câteva dintre tehnicile de manipulare pe care le putem adopta fiecare dintre noi atunci când ne dorim ca o anumită situaţie să fie în favoarea noastră.

Am în faţa mea foarte multe materiale ce tratează acest subiect atât de interesant, însă din dorinţa de a conferi acestui articol o notă personală, mă voi limita doar la cunoştinţele mele în domeniu şi la experienţa de viaţă pe care am avut-o până acum.

Este fascinant să ştii să manipulezi, nu de puţine ori am făcut acest lucru. Uneori a fost în mod voluntar, mi-am ales paşii cu mare atenţie şi desigur rezultatul a fost unul scontat. Alteori am aplicat tehnici de manipulare în mod involuntar şi asta pentru că inconştientul a lucrat în favoarea mea. Cert este însă faptul că am ştiut să fac ceea ce trebuie la momentul potrivit, cu metodele potrivite.

Nu vă închipuiţi însă că nu am cunoscut şi eşecuri. Uneori mi s-a întâmplat ca cel pe care doream sa-l manipulez sa-mi opună rezistenţă sau mai rău, să fiu eu cea manipulată. Într-un moment ca acesta, cu bună ştiinţă, m-am considerat învinsă, mi-am retras armele şi mi-am declarat înfrângerea. E un sentiment ciudat ca victima sa-ţi devină călău, dar cum omul din experienţe învaţă, toate acestea au contribuit în mod constructiv în ceea ce mă priveşte.

Atunci când doreşti să manipulezi, o regulă esenţială pe care trebuie să o respecţi este sincronizarea verbal-nonverbal- paraverbal. O mică eroare îţi poate strica tot jocul. Şi de ce să ne împiedicăm de noi înşine deşi cu puţină atenţie am putea să ajungem acolo unde ne dorim?

Nu încercaţi să manipulaţi decât în momentul în care vă simţiţi siguri pe dumneavoastră, adică pe ceea ce cunoaşteţi, dar şi pe abilităţile de a mânui toate aceste cunoştinţe.

Acum zâmbiţi vă rog…..!O, nu….nu vă va face nimeni o fotografie, doresc doar să vă introduc ascendent în prima tehnică de manipularea ce are ca subiect zâmbetul.

Poate vi s-a întâmplat de foarte multe ori ca un simplu zâmbet pe care îl adresaţi unei anumite persoane, fără un motiv anume, să genereze pe chipul acesteia un zâmbet. Se spune despre zâmbet că este molipsitor la fel ca şi sughiţul ori căscatul. Teoria dacă zâmbeşti există o mare probabilitate să ţi se zâmbească este susţinută de numeroase studii din domeniul psihologiei, printre care şi cel realizat de Hinz şi Tomhave în anul 1991, studiu  realizat pe un număr de 1095 subiecţi de gen masculin şi feminin, observaţi în diferite situaţii şi locuri publice. Conform acestuia, atunci când le zâmbim celorlalţi, probabilitatea ca ei să ne zâmbească la rândul lor se ridică peste un procent de 50%.

Ca tehnică de manipulare, zâmbetul este foarte des utilizat în diverse situaţii. Putem recurge la o astfel de tehnică ori de câte ori dorim să destindem atmosfera în momentul în care ne aflăm în prezenţa unei persoane crispate şi care prin atitudinea sa blochează comunicarea. Prin zâmbetul nostru îi putem induce un sentiment de încredere, de familiaritate, de bunăvoinţă, de calm sau mai bine zis îi putem arăta prin asta că avem o atitudine pozitivă faţă de persoana sa. Zâmbetul are o influenţă reală asupra acceptării unei cereri, fie ea explicită sau implicită. Zâmbind binevoitor am putea beneficia de numeroase avantaje din partea celorlaţi. Imaginaţi-vă că va trebui să mergeţi în biroul şefului pentru a-i solicita o învoire chiar şi de câteva ore. Credeţi că o veţi obţine mai uşor ducându-vă încruntaţi sau adoptând o atitudine pozitivă cu un zâmbet discret în colţul gurii? Răspunsul îl puteţi oferi chiar dvs….

 

 

Să nu confundăm însă zâmbetul cu un rânjet pe toată faţa sau cu un râs zgomotos. Dacă o vom face într-un moment nepotrivit şi mai ales vizavi de o persoană nepotrivită vom avea mari şanse de a fi consideraţi de ceilalţi ca având  probleme de personalitate.

Îmi aduc aminte de interviul destul de recent cu unii dintre profesorii mei de la facultate. Aveam mari emoţii deşi îmi pregătisem îndelung rolul. Aveam multe „măşti” şi culmea, chiar nu uitasem nici una acasă. Cu toate acestea m-am simţit dezarmată în faţa unei contracandidate ce afişa o atitudine mai mult decât pozitivă şi care pentru câteva momente m-a facut să devin nesigură pe mine. Zâmbetele ei largi nu aveau nici o legătură cu situaţia în care ne aflam, dar ar fi putut fi însă o dovadă a faptului că era bine pregătită şi că avea certitudinea obţinerii unei note dintre cele mai mari. Lucrurile nu au stat deloc aşa. Se pare că zâmbetul ei mult prea larg i-a enervat atât de tare pe cei din comisie încât tânăra domnisoară a ieşit din sala de interviu mult mai devreme decât ar fi trebuit. În acele condiţii am respirat uşurată şi pentru că am ştiut cât şi cum să zâmbesc, dar nu numai, mi-am atins obiectivele mult mai repede decât m-aş fi aşteptat.

 

profesor psiholog Delia Palade

Tags: , , , , , , ,

4 Raspunsuri to “Tehnici de manipulare”

  1. Maria says:

    Ar trebui studiate aceste tehnici,nu atat pentru a le aplica , cat pentru nu a cadea in plasa lor subtila.

  2. BATRANESCU says:

    frumos articol,sper sa mai revii ,succes

  3. daniel p. says:

    da foarte interesanta tema,tema de care cred ca ne-ar putea lamuri mai exact doamna psiholog simona sofrone daca nu ma insel in afara de natura manipulatoare are si o tema la televiziunea din Pascani pe exact aceeasi tema.

  4. daniel p. says:

    Cine are urechi sa auda!!!!! MAI ALES INTR-O TEMA ASA DE INTERESANTA .

Lasa un raspuns.