Record mondial la poem

Bodnarescu_Demonita
Rareori, într-un timp controversat cum este cel pe care-l trăim, într-o lume de tip „fast-food” în care ne consumăm, Romaniei i se dă atenţia dorită şi cuvenită, referindu-ne aici la evenimente culturale născute aici şi menite „a rupe” – în sensul bun – „gura târgului european şi nu numai”.Iată-l însă pe tânărul poet ieşean Cristian Bodnărescu doborând recordul mondial la… poem. Da, aţi citit bine, nu la cel mai lung cârnat, la cea mai mare mămăligă, sau cei mai mulţi Moşi Crăciuni…, nu – la poem, compunând cel mai lung poem romantic din literatura universală, record ce vine, în ordine cronologică, să-l „bată” pe cel deţinut până de curând de poetul Mihai Eminescu prin poemul Luceafărul, omologat la începutul lui 2009 de cea mai prestigioasă organizaţie de recunoaştere a recordurilor mondiale, World Record Academy, Miami.

Poemul Demoniţa reprezintă, pe lângă recordul mondial al poeziei romantice, “o lucrare artistică originală, o penetrare în lumea spiritelor demonice, o tentativă de plecare întru aflarea unui adevăr. În poem se observă influenţa romantismului, însă Fantasticul domină perpetuu”, după cum constată Prof. univ. dr. Teo-Teodor Marsalcovschi.
Poemul a fost lansat la începutul lunii noiembrie, de editura Renaissance din Bucureşti la TVR 1.
La începutul lui 2010 el va putea fi găsit în librării.

Sorin Alexandru Şontea

Un raspuns to “Record mondial la poem”

  1. Livia says:

    “Demoniţa” este un poem de o mare fineţe si sensibilitate artistică, la fel ca şi autorul. Este de o profunzime aparte, nu are termen de comparaţie. Personal, n-am mai citit până acum un poem atât de profund, e destul de greu de înţeles la prima citire. Fiecare strofă este plină de semnificaţii, transmite un mesaj subtil, care atinge coarda sensibilă a cititorului. Mi-aş dori să ajungă un “best-seller” şi nu mă îndoiesc de faptul acesta. Sunt sigură că vor fi mulţi doritori să citească un astfel de poem. Nu doar lungimea poemului iese in evidenţă, nu numai numărul mare de strofe care-l depăşeşte pe cel al “Luceafărului” lui Eminescu. Ideea principală în jurul căreia este construit poemul este impresionantă şi dezvăluie trăsătura de caracter fundamentală a autorului. Cine este în căutarea unui adevăr, în orice dimensiune s-ar afla, are conştiinţa trează şi dă dovadă de curaj, care reprezintă începutul biruinţei, după cum spunea Plutarh, un filosof grec din antichitate. Îţi trebuie curaj să pătrunzi în lumea demonilor şi să doreşti să tai răul din rădăcină, să scoţi la lumină sentimente şi trăiri interioare, lucruri pe care foarte puţini le fac pe lumea asta. Consider că acest poem este unic şi se identifică în mare măsură cu autorul. Mă bucur că am avut prilejul să citesc o astfel de creaţie.

Lasa un raspuns.