Dacă doriţi să vă răcoriţi copios într-o senină zi de primăvară ori… să vă încălziţi într-o friguroasă zi de iarnă, vă invit să ascultaţi unul din marii comici ai literaturii universale, Eugène Marin Labiche.
Prea puţin cunoscut în România, Eugène Marin Labiche scrie povestiri umoristice puse şi în joc teatral. Scrieri precum 29 de grade la umbră, Afacerea din strada Lourcine, Colegi de promoţie, Familia Perrichon, Micuţele păsărele, Praf în ochi ori Treizeci şi şapte de bănuţi, surprind umorul social, atacând categorii precum oameni materialişti, oameni proşti, beţivi, avari ori doamne tinere.
Fiind asemuit cu Molière, Eugène Marin Labiche este şi afacerist. Din această privinţă ar putea fi comparat cu Duiliu Zamfirescu, iar cu Luca Ion Caragiale din prisma situaţiilor umoriste, dacă ar fi să trasăm o antiteză cu literature românească.
Imaginea beţivului care îşi caută dimineaţa cu disperare cureaua care este pe el ori 2 cadouri în loc de unul oferite unui beţiv (o sticlă ar reprezenta un cadou iar două sticle, două cadouri) reliefează imaginea beţivului în societate.
Dramaturgul francez Eugène Marin Labiche s-a născut pe 5 mai 1815 şi-a decedat pe 23 ianuarie 1888 la 73 ani, fiind îngropat la Paris. Dacă ajungeţi la Paris îl puteţi vozita pe Labiche la cimitirul Montmartre.
Vă invit pe toţi să discutăm despre dramaturgul Eugène Marin Labiche şi să ascultăm câteva povestiri puse în joc de teatru luni 3 mai între orele 21 şi 23, la emisiunea O zi în 3600 de secunde cu Vio şi Cristi, Literatura la Zid. Emisiunea Literatura la Zid face parte din grila Radio Zidul, post online ce poate fi ascultat accesând ziarulzidul.ro sau http://radio-zidul.zapto.org:9000/listen.pls
academician Cristian Bodnărescu
Tags: comic de situatie, Cristian Bodnarescu, Eugène Marin Labiche, Radio Zidul, Ziarul Zidul
Aproape 40 de ani, Labiche serveste genul comediei de moravuri, ca unul dintre primii dramaturgi care intelesese la timp ce se cere. Publicul vroia sa rada, vroia comedii vesele. El ridica genul vodevilului la inaltimea comediei, amestecand pe alocuri accente de observare a moravurilor. Ca si Moliere, foloseste procedeul quiproquo-ului. Piesele lui s-au jucat multa vreme starnind rasul in numeroase sali de teatru ale Europei, in special.
Autor a o suta de piese, printre care unele capodopere ale teatrului francez de comedie, este in acelasi timp un moralist acerb, cat si un caricaturist de geniu.