26 aprilie anul 1986… această dată va rămâne încă mult timp în inimele noastre. Cuvântul Cernobâl a devenit un sinonim a unor catastrofe dezastruoase. El ne reaminteşte despre un eveniment – explozia de la reactorul nuclear care a deschis cutia Pandorei, plină de duşmani invizibili, alerte neidentificate şi temeri în conştiinţa oamenilor…
O mare lovitură a suportat Ucraina din cauza acestui accident de la Cernobâl. Au trecut 24 de ani de când personalul blocului energetic numărul 4 a fost martor la începutul reacţiei de necontrolat din reactor, dar mai apoi s-au abţinut cu introducerea protecţiei de apărare. Rezultatul a fost producerea celei mai mari avarii nucleare, ale cărei consecinţe le suportăm până în prezent… Incendiul a durat zece zile şi au fost răspândite cantitaţi imposibil de calculat de substanţe radioactive în atmosferă, de peste 400 de ori mai mari decât cele înregistrate în urma bombardamentului atomic de la Hiroshima.
Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranţă. Pentru ca acesta să poată avea loc, echipa tehnică a deconectat sistemele de siguranţă lucrurile scăpând însă de sub control. S-a produs o explozie violentă. Scutul superior al clădirii, o construcţie care cântărea 1.000 de tone, a fost pulverizat. Învelişul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosferă. 31 de oameni au murit pe loc, primele victime ale accidentului fiind: muncitorii, pompierii şi militarii.
Pentru lichidarea efectelor exploziei au fost mobilizate 800.000 de persoane, aşa numiţii ”lichidatori” din care faceau parte soldaţi, pompieri şi muncitori; acestia au fost nevoiţi să intervină cu mijloace rudimentare, lipsiţi de orice fel de protecţie. Din rândul lor au fost înregistrate cele mai multe victime, circa 200.000 fiind grav afectaţi, iar cel puţin 25.000 murind ca urmare a expunerii la radiaţiile care au depăşit de până la 50 ori valoarea anuală maximă admisă, în doar câteva ore sau zile. Alături de ei, milioane de oameni, din zonele înconjurătoare, o parte din nordul Europei, Belarus, Rusia, Moldova, România, au fost afectate de valul de radiatii.
Autorităţile sovietice au minţit
Autorităţile sovietice de la acea vreme au încercat să ascundă dezastrul care a urmat, zeci de mii de muncitori ai centralei şi cei aflaţi în apropiere murind în căteva săptămâni în chinuri groaznice; ei nefiind preîntâmpinaţi de pericolul expunerii la soare. Pe data de 1 mai în toate localităţile s-au desfăşurat parade festive, legate de această sărbătoare. O mulţime de oameni, participând la aceste parade au fost supuşi unui mare pericol de a se îmbolnăvi de leucemie, în urma aflării pe teren deschis.
Azi, când s-au împlinit 24 de ani de la această catastrofă nucleară, am trecut pe lângă monumentul celor decedaţi în urma acestei exploziei de la Cernobâl, care este instalat la una din intersecţiile municipiului Bălţi. Deja se terminase mitingul de comemorare a victimilor incendiului, dar cei care mai sunt în viaţă şi membrii familiilor lor au mai rămas acolo. M-am apropiat de preşedintele organizaţiei participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei nucleare de la Cernobâl, domnul Serghei Ciubrii. Părea foarte trist. Din cele relatate de domnul Ciubrii, am aflat că deja 20 de bălţemi, aşa numiţi ,,lichidători’’, s-au stins din viaţă în urma bolilor, preponderent oncologice .
Actualmente, Cernobâl şi localităţile situate în acea zonă, au devenit nişte localităţi fantome. În urma accidentului au fost evacuate 200.000 de persoane în timp record; în urma lor a fost instaurată o aşa numită zonă de ”interdicţie” de 4000 kilometri pătraţi, cu un nivel de radioactivitate periculos. Infernul s-a transformat apoi într-o oază pentru animalele sălbatice care, în absenţa omului, s-au înmulţit şi au pus stăpânire pe zonă. Nimeni nu poate şti cu siguranţă care este efectul radiaţiilor asupra acestora, existând zvonuri că au apărut deja mutaţii groteşti, zvonuri dezminţite însă de oficiali (cum era de aşteptat).
Liudmila Ialău
Tags: Cernobal, Cristian Bodnarescu, Liudmila Ialau, Radio Zidul, Tragedia Cernobal, Ucraina, Ziarul Zidul
Aceasta sursa de energie energia nucleara a fost adusa la cunostinta omenirii prin forta distructiva si va fi multa vreme privita cu teama si suspiciune intampinand destule obstacole in drumul dezvoltarii ei in scopuri pasnice. in publicatia lor ianuarie 1939 Hahn si Strassman trageau de aici concluzia ca la bombardarea cu neutroni lenti nucleul de uraniu se scinda in doua fragmente aproximativ egale ca marime eliberandu-se in acest proces caldura si neutroni..Termenul de energie nucleara este folosit in doua contexte .- la nivel microscopic energia nucleara este energia asociata fortelor de coeziune a nucleonilor data de interactiunea tare a protonilor si neutronilor din nucleele atomice..- la nivel macroscopic prin energie nucleara se intelege energia eliberata prin reactiile de fuziune nucleara din stele si din bombele cu hidrogen respectiv cea eliberata prin fisiune nucleara in bombele atomice si in aplicatiile civile centrale nucleare ..De-a lungul erei nucleare energia nucleara a fost folosita in diverse scopuri mai mult sau mai putin constructive iar unele dintre acestea au dat nastere la anumite incidente.. Acesta a fost proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare bomba atomica in timpul Celui de-Al Doilea Razboi Mondial de catre Statele Unite ale Americii Regatul Unit si Canada.