Zidurile omenirii

Denumirea acestui site, ,,Ziarul Zidul’’, m-a pus pe gânduri să scriu un material despre cele mai renumite ziduri din istoria omenirii.

Zidurile mereu au existat şi vor mai exista, unele devenind celebre şi mereu vizitate de o mulţime, altele prăbuşindu-se, fiind uitate. Din cele mai vechi timpuri omul a început să clădească  ziduri pentru a se apăra de frig, căldură, duşmani sau fiare sălbatice.

Recent ministerul culturii din Grecia a decalarat că a fost descoperit un zid care are o vechime de aproximativ 23 mii de ani. Acest zid sa află in peştera Theopetra  în vecinătete cu orăşelul Kalambaka. Acest zid a fost edificat pentru a proteja oameni de vânturi şi de frig, fiind caracteristic climei a ultimei epocii glaciare.

Zidul din Ierihon

Cred că fiecare din noi a auzit din Vechiul Testament despre alt zid renumit, cel din Ierihon, care este unul din cele mai vechi oraşe de pe globul pământesc. În urma săpăturilor arheologice s-au găsit urmele unor ziduri masive, care datează din secolele XVIII-XVI înaite de Hristos. La sfârşitul celui de al II-lea mileniu î.d.H , conform mitului biblic, zidurile care înconjurau acest oraş nu au rezistat şi s-au dărâmat. Evreii, pe atunci sfătuiţi de Dumnezeu să facă procesiuni în jurul acestei cetăţi, au distrus aceste ziduri cu trâmbiţe şi strigări.

Zidul Plângerii

Alt zid binecunoscut tot din acele părţi este Zidul Plângerii, a fost numit aşa deoarece poporul evreu aici îşi plânge soarta celor două temple distruse în aceeaşi zi a diferiţilor ani. Este un loc sacru, semnificativ pentru toţi evreii din întreaga lume, fiind situate în Ierusalim. Acest zid este tot ce a rămas din templul regelui Solomon. Prorocul Ieremia a prezis că templu sfânt va fi distrus, dar partea de vest va dăinui secole. Pietrele originale, zidite în urmă cu 2 milenii, s-au păstrat mai bine decât cele recente. În ultima perioadă a apărut o nouă tradiţie, cea de a plasa în spaţiile dintre pietrele zidului bileţele, unde evreii credincioşi îşi însemnează dorinţele. Alţii se roagă lui Dumnezeu în faţa zidului.

Marele Zid Chinezesc

Una din cele mai renumite şi atractive construcţii din lume este Marele Zid Chinezesc. Zidul Chinezesc a fost inclus în Lista celor 7 noi minuni ale lumii din 2007. Marele Zid este cea mai lungă structură din lume realizată de om. Se întinde pe o lungime de 6352 km. În mai multe surse informaţionale se menţionează că acest zid este unica constucţie care se vede de pe Lună. Contrar legendelor, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe Lună cu ochiul liber. Nişte desene animate americane au declanşat această legendă. Astronauţii  care au fost pe acest satelit al Pământului confirmă imposibilitatea  vederei acestui obiect de acolo.

Constructia acestui zid a început în secolul al V-lea înainte de Hristos si a fost finalizată  doar în secolul al XVII-lea. Acest zid a fost ridicat pentru a proteja zona de nord a Chinei de atacurile populaţiei nomade. Se presupune că, de-a lungul timpului, între 2 şi 3 milioane de chinezi au murit în timpul construcţiei Zidului. Marele Zid Chinezesc a fost folosit nu numai ca drum strategic, ci şi ca drum comercial. Anual este vizitat de o mulţime de turişti. În anumite porţiuni,  se află într-o stare avansată de degradare. Pe lângă capriciile naturii (vânt, furtuni de nisip, cicluri repetate îngheţ-dezgheţ), şi oamenii contribuie la vandalizarea sub diverse forme, vânzând porţiuni mici din zid sub formă de suvenir.

Zidul lui Adrian

Încă un zid măreţ, edificat pe timpurile imperiului roman în anul 122 se numeşte Zidul lui Adrian. Acest împărat a poruncit să fie construit  un zid ca o linie de demarcaţie între romani şi triburi barbare pe insula Britanica. Zidul se întindea pe 117 km,  reunind cetăţile, turnurile de veghe şi porţile într-un singur lanţ, menirea caruia era de a stopa năvălirea celţilor şi a picţilor, care locuiau la nordul insulei. Acest  zid reprezintă şi astăzi unul dintre cele mai remarcabile monumente ale acelei epoci.

Zidul Berlinului

Cu siguranţă Zidul Berlinului este cel mai celebru dintre toate, el având rolul de a despărţi oamenii cândva. În anii 40-60, unul din cele mai importante obiective a diplomaţiei sovietice a fost rezolvarea problemei a celor 2 state germane. Pe acele timpuri Republica Democrată Germană nu a fost recunoscută de marile puteri. Din 1958 până la 1961, Berlin rămânea cel mai fierbinte loc de pe Planetă. După sfârşitul celui de-al 2-lea război mondial  acest oraş  a fost divizat . Zilnic din sectorul estic al Berlinului evadau în sectorul de vest până la 1000 de oameni. Pentru a împiedica cetăţenii Germaniei comuniste să fugă în Berlinul de vest, în 1961 a fost construit un zid, denumit ,,Zidul Ruşinii.’’Acest zid-simbol al războiului rece a căzut în noiembrie 1989. Zidul Berlinului de peste 155 de km a fost dărâmat de buldozere . Fragmentele şi bucăţile au fost luate de oameni ca suvenir.

În 1990 în piaţa Potsdam, care a despărţit Berlinul  aprope 40 ani, celebra trupă ,,Pink Floyd’’ a prezentat opera-rock ,,The Wall’’(Zidul) Live in Berlin. Aceast concert a fost organizat de autorul principal, Roger Waters.

Despre Zidurile omenirii şi Ziarul Zidul Cristian Bodnărescu va realiza o emisiune în cadrul ,,O zi în 3600 de secunde cu Vio şi Cristi” duminică 18 aprilie, începând cu orele 21. Vor fi invitaţi consultantul ştiinţific Viorel Donţu şi Liudmila Ialău.

Liudmila Ialău

Un raspuns to “Zidurile omenirii”

  1. abbu says:

    -Zidul dintre SUA si Mexic acopera o treime din granita celor doua state si a costat pana acum 1.7 miliarde euro.
    -Arabia Saudita inceput de cativa ani construirea celui mai lung zid din lume (9.000 de kilometri) pentru a-si apara rezervele de petrol. Zidul va fi construit la granita cu Yemen, Oman, Irak, Iordania si Qatar.
    -Zidul care imparte Cipru in doua dateaza din 1964
    -Zidul dintre India si Pakistan are o lungime de 1.500 kilometri si a fost ridicat in anii 80.
    -Zidul ce imparte Peninsula Coreea in doua masoara 250 kilometri lungime si a fost ridicat in 1953,
    -Zidul care desparte Botswana de Zimbabwe -2003
    -Zidul din Balochistan a fost contruit de Iran la granita sa cu Pakistanul si masoara 700 de kilometri lungime si 3 metri inaltime
    -Zidul din Irlanda de Nord, numit si “zidul pacii”, desparte comunitatile catolice de cele protestante. Construirea lui a inceput in 1968 si s-a terminat in 2008.
    -Zidul din Ceuta si Melilla a fost construit de autoritatile spaniole la sfarsitul secolului XX pentru a preveni imigratia ilegala din Africa
    -Zidul din Sahara de Vest a fost ridicat de Maroc in 1987, masoara 2.700 de kilometri lungime si 3 metri inaltime.
    -Zidul din Cisiordania care desparte Israel de Autoritatea palestiniana.

Lasa un raspuns.