Aniversare 10 ani de Vepres la Radio Zidul

În 2000 eram nişte blatişti pe la Casa de Cultură a Studenţilor

 

Cristian Bodnărescu:  Pe ce dată şi sub ce împrejurări a luat fiinţă trupa de death metal Vepres?

Costoa / Vepres: Vepres s-a înfiiţat în primăvara anului 2000, la iniţiativa tobarului (de atunci) Pest şi a bassistului Legiune. Iniţial trupa s-a numit Seraphis şi avea în componenţă 5 membri, în 2-3 luni schimbându-şi numele în Vepres, odată cu o parte din componenţă.

La început am făcut repeţii în Casa de Cultură a Studenţilor, Galaţi. Pe atunci niciunul dintre noi nu era student, eram prin clasele a 12-a şi a 11-a… eram oarecum “blatişti” la casa studenţilor. În câteva luni, odată şi cu o serie de schimbări de componenţă, majoritatea eram studenţi, adică  “în legalitate” la sala de repetiţii.

Toţi eram balauri pe atunci… dar a fost o perioadă foarte frumoasă şi tot ce făcem atunci era din suflet

Aş dori să precizez componenţa iniţială a trupei, pe atunci Seraphis… deoarece chiar nu există  nicio biografie consemnată. Legiune era la chitară… la bass era Iron, care ulterior a plecat în trupa Torment (alături de nişte personaje epice din Galaţi: Bamse şi Bucă).Pest era la tobe şi Sectă la voce. Îmi aduc aminte c-am fost acceptat în trupă deoarece puteam interpreta la ghitară Pantera – This Love.

Toţi eram balauri pe atunci… dar a fost o perioadă foarte frumoasă şi tot ce făcem atunci era din suflet.

Tematica versurilor erau din folclorul românesc: “Descântic de iele” sau “Noaptea sfântului Andrii” sunt unele titluri de piese compuse în acea perioadă. Eu nu prea eram de acord în acea perioadă cu această direcţie, dar acum, dacă stau să mă gândesc ,erau multe elemente de originalitate.

După câteva luni… parcă prin toamna lui 2000, în trupă a intrat şi Barbaru’, care făcea părţile de growl, tonalităţi specifice death metal-ului. El a dat o tentă pieselor trupei, mai apropiată de gusturile mele, influenţa mea în formaţie nefiind  foarte mare în acel moment. Cred că fiecare aveam un procent egal de contribuţie.

Barbaru’ a scris versurile piesei “Cântec din morţi”, care în 2001 a intrat în topul televiziunii gălăţene TV Express, direct pe locul întâi.

În Câmpina pe 5 Iulie 2002 în „Club Live” am cântat alături de trupa Fluid şi pe 9 Octombrie  2002 în „Club S” alături de Hathor, Y-Grec, Altfel, Cauză şi Efect.

Pe 6 Decembrie 2002 concertăm din nou într-un nou format la sala „Ethos” din  Iaşi, la lansarea albumului GOD „Aura” alături de: Frozen Dusk, Battlethrone, Hathor si GOD. Publicul a reacţionat pozitiv. Am început să fim contactaţi de radiouri şi reviste, un exemplu ar fi Radio Dada din Focşani.

Au  urmat o serie de concerte în 2003 alături de Avatar,  Bucovina, Kratos, Thunderstorm, Frozen Dusk, Hathor şi Graven.Pe atunci  rămăsesem 3 inşi: Pest – tobe, Legiune – bass, eu – chitară şi voce. Am cooptat un chitarist, în persoana lui Robert – The Jackal. În august 2003, s-a alăturat echipei şi sunetistul Pavel Carol Liviu, alături de care în perioada sptembrie-decembrie 2003 formaţia înregistrează în studio un nou demo intitulat „Broken Whisper”. Pimul demo al trupei, „În puterea nopţii”, a fost înregistrat în primăvara lui 2001.

A urmat o perioadă de urcare, cu apariţii la MTV şi multe alte surse media. Ultimul concert din această etapă  are loc în Club „Underworld” Bucureşti împreună cu Bunker, în martie 2005. Ăsta a fost Vepresul vechi.

Eu m-am mutat în Bucureşti cu job-ul, după terminarea facultăţii… asta era în vara lui2005. Nu am prea avut cum să facem repetitii… Pest se angajase şi a plecat o perioadă cu serviciul în Italia. Când s-a întors ,  nu a apucat să stea prea mult alături de cei apropiaţi, trezindu-se deodată cu probleme de sănătate.  În vara lui 2006 a trebuit să se interneze la spitalul Fundeni. Am fost lângă el împreună cu familia sa până cînd Pest a murit, pe 29 iulie 2006, fiind bolnav de cancer. Aceasta a marcat prima etapă în viaţa formaţiei Vepres.

A doua etapă din viaţa trupei Vepres

După plecarea lui Pest dintre noi, am trecut printr-o perioadă destul de grea de “alienare”. Nu-mi mai ardea de cântat…  şi nici muzică. În 2008 am refăcut trupa cu Adi (frate-miu) la tobe şi Bobo la bass. Primul concert în formula asta a avut loc pe 31 ianuarie 2009 – la “Maraton Rock”, Live Metal Club, Bucureşti.

Cristian Bodnărescu: Cum vezi fenomenul metal în trecut şi prezent?”

Costoa / Vepres:  Pe vremea când m-am apucat eu de ascultat metal, la ordinul zilei era death metal-ul bătrânesc – Gorefest, Benediction , Kataklysm; iar apoi, când eram prin liceu, se formase curentul black metal – Cradle era la mare căutare în ultimii ani, acest curent se îndreapta spre “core”, hard core, metal core, death core gore/grind etc…

Când am refăcut trupa am plecat de la ideea de a aborda un metal în forţă şi inteligibil, cu un mesaj care să lovească direct; de aceea am zis să avem versuri în româneşte iar tematica lor să justifice furia din muzică. În ultimul timp abordăm un stil mai ethnic, death metal … cu influenţe din “trash” . Acestea se vor observa pe următoarele piese, care acum sunt abia în stadiul embrionar.

Cristian Bodnărescu: Le lansăm la Radio Zidul, nu?

Costoa / Vepres : Bineînţeles!

Cristian Bodnărescu: Ce mesa jai pentru ascultătorii Radioului Zidul?

Costoa / Vepres : Înmulţiţi-vă! Şi să rămâneţi sinceri cu voi înşivă.

Joi 22 aprile între orele 20 – 22 se va ţine emisiunea ,,Aniversare 10 ani de Vepres la Eroii rock-ului’’ pe Radio Zidul. Emisiunea va fi coorodonată de Cristian Bodnărescu şi realizată împreună cu Bobo şi Costoa de la Vepres. Radio Zidul poate fi ascultat accesând link-urile: ziarulzidul.ro sau http://radio-zidul.zapto.org:9000/listen.pls

academician Cristian Bodnărescu

Lasa un raspuns.