Colind din Chisinau

Radio Moldova Concert de CraciunOrchestra Naţională de Cameră organizează un program cu pagini alese din tezaurul naţional şi clasic al muzicii universale dedicat Naşterii Domnului. Concertul cu genericul “UN COLIND DE DOR” va avea loc la Sala cu orgă, pe data de 14 decembrie, la ora 17:00. Alături de capodoperele muzicale de B. Bartok, W. A. Mozart, A. Vivaldi vor rasuna şi lucrări de compozitori moderni precum Alexandru Pozdniakov (Canada), care vine cu o premieră mondială, Igor Iachimciuc (R. Moldova) cu o suită care anul acesta a împlinit 20 ani de la creaţie și Valsul fulgilor de nea semnat de Adrian Beldiman.
Deasemenea, în cadrul concertului vor fi auzite multe colinde tradiţionale româneşti care vor fi interpretate de grupul corul Înger Alb, de Orchestra Naţională de Cameră, lucrări pentru cor şi orchestră, şi de ansamblul de copii Clopoţeii.
Solista concertului va fi Olga Boico, o promiţătoare vioristă din R. Moldova.

Ideea unei sărbători muzicale dedicate Naşterii lui Iisus Christos îi aparţine Silviei Ţabor, dirijor al Orchestrei Interculturale din Montreal, Canada, care se va produce în acest concert în calitate de dirijor.

Redactor la transmisiune pentru Radio Moldova Actualitati si Radio Moldova Muzical: Silvia Zagoreanu.

“Adrian Beldiman este un tânăr compozitor care a absolvit acum 6 ani Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău la specialitățile Muzicologie și Compozitie la clasa profesorului Pavel Rivilis.
Primele încercări de a compune datează din perioada anilor de studenție de la Colegiul Republican de Muzică Ștefan Neaga.

Până la momentul de față a colaborat cu mai mulți muzicieni și personalități ai artei , cum ar fi: interpreta Aurica Basarabeanca și actorul Nicolae Jelescu la piesa Floare albastră, interpreții Andrei Florea , Valeria Barbas și textiera Radmila Popovici Paraschiv la piesa Rănile din suflet. A urmat o alta colaborare cu cantautorul Artur Corcodel, interpretele Mihaela Andronachi și Ana Maria Boboc la piesele Da, da, da și O noapte de amor. E de menționat și proiectul format din 4 piese de excepție lucrate alaturi de pianistul jazz-man si compozitorul Slava Dașevschi.
In anii 2010-2011 compozitorul Adrian Beldiman a colaborat de asemenea și cu aranjorul Sandu Gorgos la mai multe creații printre care și piesa Suflet fără chei, care a avut și are un mare succes.
Printre alte colaborari de excepție menționăm și una mai recentă , cea cu Orchestra simfonica Națională a Companiei Teleradio Moldova condusă de Gh. Mustea și Denis Ceausov și Capela Corala Moldova dirijată de Maestrul Valentin Budilevschi alături de care s-a înregistrat creația 11 septembrie.
Astăzi vă invităm să ascultați una din creațiile recente semnate de Adrian Beldiman, este vorba de Valsul fulgilor de nea pentru pian și orchestră simfonică. Vă dorim audiție plăcută.”

Dirijor Silvia Tabor

Citeste si:

http://ziarulzidul.ro/2014/06/24/adrian-beldiman-la-radio-zidul/

Leave a Comment