Bani patati cu sange

money-death“In spatele fiecarei mari averi, se afla o crima!” Charles Luciano
Recesiune = spalare de bani
Acum cateva ore, in Federatia Rusa a anului 2014, Vladimir Putin a propus amnistie pentru toti ce-si repatriaza averile in Rusia, ca raspuns pentru criza economica provocata: “Propun o amnistie totala pentru capitalurile care revin in Rusia. O sa o facem acum, dar o singura data… Cei care doresc trebuie sa profite. Intelegem toti ca putem castiga bani in multe feluri. Sunt convins ca e necesar sa intoarcem definitiv pagina offshore a istoriei noastre […]”, a anuntat seful de stat, intr-un discurs sustinut la Kremlin in fata camerelor reunite ale Parlamentului.
Aceasta propunere intervine la doua zile dupa ce ministerul rus al Economiei a cifrat la 125 de miliarde de dolari, doar pentru 2014, fuga masiva de capitaluri de la inceputul crizei ucrainene.

Afectata din plin de sanctiunile internationale si de caderea cursului aur-petrol, ministerul Economiei a anuntat marti ca Rusia va intra in recesiune la inceputul lui 2015.

Nimic nou sub soare…
In Regatul Britanic al anului 1965, scriitorul de povestiri politiste Ian Fleming semna nuvela “Octopussy”. Eroul negativ al naratiunii, maiorul Smythe, profita de lacunele informationale provocate de razboi si ucide pentru a-si insusi lingouri de aur.
Smythe este un individ frustrat, maniac si depresiv, care face o obsesie pentru crima (fizica si cea organizata); gasindu-si alinarea intr-un “animal de companie” (o caracatita). De aici vine si numele nuvelei “Octopussy”, care combina ideea de caracatita cu acea de barbat slab si frustrat; o “pasarica”, in fond.
Un oportunist, maiorul ucide si fura o lada plina cu aur, pe care avea sa-l vanda la negru printr-o retea organizata- care nu cerea detalii (promova amnistia fata de furnizorii sai). Astfel, banii se spalau si crimele erau date uitarii (precum se intampla la finele lui 2014 in Rusia). Eroul negativ profita de conjunctura, pune mana pe bani si se casatoreste cu o femeie sexy.
Dupa cateva decenii, eroul pozitiv (agentul britanic James Bond, nr. 007) urmareste filonul unor tranzactii suspecte, ajungand la criminal. Prezentandu-i dovezile si fiind un gentleman, ii lasa o zi vreme sa ia o decizie (pentru ca maiorul sa se poata gandi la sinucidere). Smythe cauta insa alinarea din partea celui mai apropiat prieten, care l-a inteles si in ultimii ani pamantesti petrecuti sub aburul betiei: caracatita. Cea din urma “uita” de mancarea data si-l ataca, desigur (dezamagire pe care eroul o impartaseste impreuna cu damele de companie ce-si gasesc refularea in ambientul unor rase canine ce le mai atacau; lumea fiind un loc dur).
Povestirea “Octopussy” a fost publicata in 1965 si 1966 de editura “The Literary Executors of Ian Flaming”, beneficiind si de o serie de ecranizari (mai slab calitativ fata de scurta nuvela).

Concluzii:
Putem deduce criza provocata (sau auto-provocata) fata de Rusia; intr-un fel trebuie sa gaseasca alternative, intr-un context salbatic social. Insa… cati de Smythe vor “naviga” spre Rusia, tara tuturor posibilitatilor? Daca in Europa proaspat revenita dupa razboiul mondial, spalarea de bani era considerata frauda, in Rusia contemporana, comertul patat cu sange a devenit lege.
By the way, la 2 zile dupa ce am intuit ca se va impaca Ucraina cu Rusia, inevitabilul s-a produs – cititi articolul “Incepe razboiul?” – click!
“Rau, rau!” zice cumparatorul, iar dupa ce pleaca se lauda.” (Pilde XX, Biblia).

Cristian Bodnarescu

Leave a Comment