Incepe razboiul?

world-war-3Suntem contemporanii unor miscari sociale si reconfiguratii teritoriale, unele din ele desfasurandu-se in Siria si Irak, Ucraina ori Egipt. In acest articol voi analiza criza economico-teritoriala din Ucraina.
In ultimii 10 ani de zile analizez Ucraina si aceasta zona, vizitand regiuni ale tarii precum Utconosovka, Borisovka, Ismail, Odesa, Tatarbunar ori Babele. Am participat constant si la o serie de simpozioane sociale in Republica Moldova, tinute la Chisinau ori Balti; deci sper sa va ofer un punct de vedere pertinent.

Exista Ucraina ca stat?
Aici, parerile sunt impartite. Ucraina asa cum o cunoastem astazi este formata, in mare parte, din teritorii alipite “fortat” de la alte state. Impreuna cu Rusia, Ucraina a dus o politica de expansiune, cucerire si crime fata de vecinii lor. Dupa atatia ani in care Ucraina a fost un satelit al Rusiei, vecinul “de la tara”, mana de lucru si armata pentru mobilizare, este greu de crezut ca Rusia poate renunta atat de usor la ea. Cel putin, nu o poate oferi cadou grupului de influenta social-militara NATO. Ucraina datoraza aproape tot ce are Rusiei, care i-a oferit pamanturi si i-a dirijat politica. Brusc, poporul se intoarce impotriva tarii-mama si isi doreste un alt ocrotitor… Evident, Rusia va face tot ce ii sta in putinta sa o destrame.
Dintr-o data, Rusia este binevoitoare sa imparta teritoriile tarii (Ucraina). Indirect, prin cuvantul politicienilor si al jurnalistilor, suntem invitati sa unim Romania cu teritoriile furate de Ucraina (regiunile Odesa si Cernauti, Bucovina). Insa… de ce nu s-a intamplat asta pana acum?
Revenind la intrebare, multi considera Ucraina un stat (Vicotor Ponta chiar un stat-vecin prieten); eu nu pot considera Ucraina a fi stat (de sine statator).

Blocurile militare NATO – Federatia Rusa
Dupa cel de-al doilea RM am asistat la formarea a 2 blocuri militare: de E si de V. Problema este tocmai atunci cand granitele lor se modifica. Romania in momentul aderarii la NATO, a obtinut consimtamantul de la Moscova. Acum (momentan), tari precum Republica Moldova si Ucraina doresc aderarea la UE (initial NATO). Asta presupune schimbarea sferei de influenta intre cei 2 giganti.
Ambele parti vin cu propuneri dulci, care insumeaza o serie de drepturi cetatenesti, sociale etc. Ele nu fac decat sa acopere un tel simplu: expansiunea teritoriala.
Rusia a profitat de slabiciunea NATO (economica, de organizare si lipsa ponderii bazelor militare in Europa de E), alipind peninsula Crimeea tarii. NATO condamna, insa nu ataca.
In componenta NATO sunt tari din ale caror pamanturi a fost formata tocmai Ucraina; deci sustinerea acestui teritoriu denota complicitate la furtr si tradare fata de micii sai aliati, din zona estica.
Romania, dupa ce-a suferit ciuma rosie, s-a alaturat blocului militar vestic. Acum platim pretul… Dar ce solutii ar fi fost?
Daca am cere destabilizarea si impartirea teritoriala a Ucrainei (un act decent, firesc si necesar), in secunda 2 am iesi din NATO. Trebuie sa intram in Federatia Rusa… ce a facut ea in toti acesti ani?

Incepe razboiul mondial?
Este posibil. Atat in primul cat si-n cel de-al doilea rm, totul a pornit prin extinderea unui conflict intre 2 state. Daca Ucraina va primi intariri de la cele 2 blocuri militare, nu este exclus sa fim contemporanii celui de-al treilea razboi mondial.
Chiar daca nu se vorbeste, este evident ca Ucraina primeste intariri din exterior (atat partea pro-occidentala, cat si regiunile Lugansk cu Donetsk). Conflictul pare de neterminat: tarile din NATO pot trimite intariri, Rusa armata samd).
Daca va degenera conflictul, Europa poate fi sistata de procentul pana la 30% gaze importate din Federatia Rusa. SUA anunta exportul de gaze prin vapoare si sprijinirea tehnologiei de sistare, prin care UE isi poate suplimenta productia energetica proprie; insa toate acestea iau timp (avem sisteme birocrate si secte care se opun tehnologiei, etc). In acelasi timp, Rusia are nevoie sa exporte resursele. Se preconizeaza un parteneriat cu vecinul sau, China, dar asta necesita ani si decenii pana la atingerea capacitatii optime a proiectului. Deci, momentan UE si NATO (in parte) raman la cheremul Rusiei, care are la randu-i nevoie de clienti.

teatrul romanesc odesa
Teatrul romanesc din Odesa

Un razboi mondial necesita: tehnologie, bani si resurse umane. Nicio tara nu isi doreste complicatii, banii sunt in scadere (atat in NATO cat si-n Rusia, cuprinsa de sanctiuni si asistand la prabusirea pietelor de export gaze naturale, insa si la cea a aurului). Rusia are un fragil parteneriat cu veciunul sau, China. Dar… populatia este intr-o continua scadere si China odata dezvoltata militar, poate cere influenta asupra partilor nepopulate din Siberia (despre asta vorbim intr-un articol separat). Rusia ar putea inainta si bate bazele NATO din Europa, dar apoi unde si-ar organiza taberele militare?
Privitor la tehnologie, multi dintre cititori m-au intrebat daca se pot utiliza emisiile prin satelit drept arme de razboi. Raspunsul este afirmativ. Insa, pana la a proba o tehnologie nu poti cunoaste efectele si asa ceva nu a mai fost pana acum.
Deci, consider ca umanitatea mai are cale lunga pana la apropierea de Dumnezeu si evolutia spirituala, materialismul ducand la aparitia celui de-al treila razboi mondial. Insa, sansele sunt mici ca el sa inceapa acum si in Ucraina, in ciuda profetiilor de tip sectar.
Cat priveste Ucraina, UE i-a promis vrute si nevrute; dar nu poate adera in uniune si nici in NATO atata vreme cat are probleme teritoriale. Nimeni nu va investi in acest pseudo-stat, toti doresc sa-i epuizeze resursele. Va intra in colaps social si material, urmand apoi o posibila impacare cu Rusia, care deja dovedeste perversitatea si materialismul Occidentului.

 

Cristian Bodnarescu

Leave a Comment