Ioan Borcea

fondator

-fondatorul oceanografiei românești-

Cristian BODNĂRESCU
Este o plăcere să promovăm românii care au făcut ceva pentru neamul nostru, neuitându-ne astfel trecutul. Ioan Borcea rămâne o valoare incomensurabilă a științei românești. Triplu academician și ministru al țării, Borcea a fondat și oceanografia românească.
Ioan Borcea s-a născut la 13 ianuarie 1879 în comuna Buhoci, județul Bacău. A fost un zoolog care și-a dedicat viața cunoașterii ecosistemelor marine, fiind specialist în fauna Mării Negre. Pe lângă oceanografia românească, acad. Borcea a fondat Stațiunea de Cercetări Maritime de la Agigea.
A urmat cursurile Facultății de Științe, Secția de Științe Naturale în cadrul universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, ulterior Alma Mater la universitatea Sorbona din Paris.
Din 1905 Borcea este doctor al universității Sorbona, urmând ca între 1912 și 1936 să funcționeze în calitate de profesor universitar pentru univ. Alexandru Ioan Cuza (Iași) și decan al Facultății de Științe din cadrul acestei universități. Tot între 1912 – 1936 Ioan Borcea coordonează Muzeul de Istorie Naturală din Iași, în calitate de director. Fiind ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice și ministru ad-interim la Comerț, savantul își dovedește multifuncționalitatea.
Ca și distincții, Ioan Borcea a fost membru în trei academii: membru corespondent al Academiei Române în 1919, membru fondator al Academiei de Științe din România și Doctor honoris causa al Universității din Montpellier, Franța. Ion Borcea a fost de asemenea demnitar al Lojii Dimitrie Cantemir din Iași, pe care a reprezentat-o la ședința solemnă de la Iași a Francmasoneriei Române Unite.
Doctorul Ioan Borcea a decedat pe data de 30 iulie 1936. În semn de prețuire, urmașii săi români au denumit o stradă din Constanța și un colegiu tehnic din Buhuși după numele lui. Iubitorii de frumos vor vizita și Casa memorială „Ion Borcea” în Comuna Racova din județul Bacău.
Noi, cei de la Naționalist.ro ne arătăm recunoștința față de omul și patriotul român Ioan Borcea prin acest articol. Fie ca eroii țării să treacă de proba timpului și a uitării!

Leave a Comment