Expoziţie fotografică în Biker’s

„Cât de tare trebuie să fie o expoziție de artă într-un bar de rock!” La asta mă gândeam în timp ce mergeam spre Biker’s Bar unde a avut loc ghici ce: o expoziție de fotografie! Evenimentul a fost organizat de Anca Echim de la 438 HALL împreună cu barul de bikeri. În privinţa participanţilor o să îi enumerăm mai jos cu o lucrare de om care mi s-a părut mie mai interesantă.

Vlad Cepraga

Vlad Cepraga

Mi-a atras atenţia fotografia cu personajul pe care o să îl numim generic în scopul criticii: Hobo. Primul lucru pe care îl observăm este că încadrarea e cam nereuşită. În sensul că nu îmi clarifică scopul imaginii. Sacrificiul pare explicat prin captarea expresiei lui Hobo: relaxată cu un chiştoc neaprins în colţul gurii, care portretizează originalitatea şi tristețea stilului de viată pe care îl târăşte. Am observat că unghiul din care a fost trasă fotografia este unul superior, ceea ce ar putea arăta fie inferioritatea lui Hobo pe scara socială, fie că a fost făcută în graba momentului . Oricum ar fi, reprezentarea omului fără scop comun, fără datorii şi fără obligaţii prinsă la kilometrul zero m-a cucerit.

 

Vic Grecu

 

Vic Grecu

Am ales fotografia cu fantoma de pe Lipscani pentru al reprezenta pe Vic. Mie îmi inspiră un moment undeva între misterios şi comic. Rămân cu impresia că mai degrabă forma întunecată a apărut întâmplător în faţa fotografului în timp ce prindea o zonă pustie undeva la trei dimineaţa, decât că toată scena a fost aranjată. Liniile din imagine se leagă într-un fel de „umbră” şi asta mă face să văd o mişcare oarecum controlată sau prezenţa unui scop. Ideea că locatia este Vechiul Centru, cunoscut pentru fantomele sale îmi aduce în minte comicul situaţiei.

 

Octav Dragan

 

Octav Drăgan

Aici m-am decis pentru fotografia cu un mare „Fuck the stupid police!” În primul rând observăm bikerul obişnuit, încarnare a dorinţei de adrenalină şi anarhiei împotriva prostiei umane distrându-se undeva în drumul spre mare. Reprezentarea motocilistului contemporan este aprope perfectă, iar dinamismul fotografiei te face să tânjeşti după o vacanţă pe un Harley Davidson. Nu pot să mă gândesc decât la Metale şi zgomotul de motor din excursiile către vamă. În plan secundar este tipa cu o expresie mixtă, undeva între condescendenţă şi „O nu! Iar face chestia aia cu degetul.” Deşi sunt convins că asta este irelevant pentru mesaj; imaginea diferenţiindu-se de celelalte expuneri prin mesajul evident şi puternic.

 

Irina Ratescu

 

Irina Rătescu

În imagine se regăseşte veghea asupra personajului nevăzut şi noaptea în Sankt Petersburg evidenţiată prin tabloul cu o catedrală rusească. Mă mai gândesc la reprezentarea obicieiurilor rămase într-o ţară postcomunistă ascunse după clişeica aranjare a ceasului cu lumânare. Rămâne evidentă tradiţia şi naţionalismul rusesc, iar aura de mister se trage din ideea că mesajul important nu poate fi desprins la prima vedere.

 

Gabriel Botezatu

click

El a venit la expozitie cu fotografia pe lemn. Ideea acestui tip de artă este adăugarea sentimentului de vintage rezultând o imagine unică, imperfectă, cu goluri albe şi colţuri scorojite. Gabriel Botezatu este printre cei care au adus fotografia pe lemn în Romania experimentând cu diverse substanţe spre perfecţionarea tehnicii. Imaginea care m-a atras pe mine mă duce cu gândul la un sadism mascat, dar frecvenţa procesorului meu este prea mică, ca să mă aventurez în a-mi da cu părerea în artă abstractă.

 

În concluzie expoziţia mi s-a părut reuşită, arta a fost de calitate, localul cu oameni prietenoşi şi ciorba la ciaun excelentă. Felicitari 438 HALL şi Biker’s Bar pentru organizare, aştept cu nerăbdare următoarele expoziţii.

 

Mulţumiri speciale domnului Octav Drăgan pentru pozele de la eveniment, fotografului Alex Stan pentru consultanţă în datul cu părerea şi domnului Florin Ivan pentru ciorba haiducească.

Pentru a vă forma o parere despre atmosfera expoziţiei şi  restul expunerilor vă invităm să aruncaţi un ochi prin galeria noastră : click

Mihai Gafencu

Leave a Comment