Virusul West Nile

Infectia cu virusul West Nile
Neuroinfectia cu virus West Nile a produs in Europa cea mai mare epidemie in anul 1996. In perioada urmatoare, incepand cu anul 1997, in Romania, Ministerul Sanatatii a implementat in perioada de activitate a vectorului (mai- octombrie] sistemul de supraveghere si control al infectiei cu virusul West Nile.
Boala de etiologie virala este transmisa prin intepatura de tantar si poate evolua fara manifestari clinice dar cand acestea apar si sunt tipice constau in febra, meningita, encefalita sau meningoencefalita, reprezentand o infectie neuroinvaziva cu virus West Nile.
Diagnosticul clinic este confirmat prin investigatii de laborator care detecteaza prezenta acidului nucleic al virusului in sange sau lichidul cefalorahidian, prezenta raspunsului imun specific anti virus [IgM] in lichidul cefalorahidian precum si raspuns imun specific [prezenta anticorpilor IgM si IgG anti virali ] in serul bolnavului.
Anul acesta, in tara noastra, au fost declarate 12 cazuri de infectie cu virusul West Nile dintre care si un deces.
In tarile Uniunii Europene, in anul 2011 au fost confirmate 93 cazuri, dintre care 10 in Romania.
Sistemul de supraveghere si control al infectiei a functionat neintrerupt in Romania, fiind considerate cu risc judetele riverane Dunarii.
Ipoteza unei endemicitati a infectiei e sustinuta de aparitia constanta in fiecare an a cazurilor de boala la om, mai ales in judetele din sudul tarii precum si detectarea anticorpilor fata de acest virus la cai si pasari.
Masurile de prevenire a bolii constau in combaterea vectorilor [in acest caz a tantarilor] prin dezinsectie, diagnosticul si supravegherea infectiei la cai si pasari de catre medicii veterinari.

Dr. Mihaela Mihailov
Sursa site CNSCBT

Leave a Comment